1998 – Farsunds Avis
I vinter er det ekstra vanskelige forhold for skogshogst på Agder. Mildvær og regn gjør det veldig vanskelig å få fram tømmeret uten at det blir store skader i terrenget.
LYNGDAL: Traktorveier blir langstrakte gjørmehull. Skogbunnen blir gravd opp av traktorer, hogstmaskiner og andre maskiner. Skadene på terreng kan bli uopprettelige. Skogplantere kommer til så å si ferdigpløyd mark, men ingen vil ha det slik ute i naturen. Det hevder tømmerhogger Hakon Madland i Langdal. Han driver firmaet Lyngdal Skog AS og sysselsetter fire, fem årsverk. Tømmer[?] hans feller trær over hele distriktet etter oppdrag fra skogeiere.
Det hjelper med ekstra breie dekk på de store bilene med henger. De to, tre første lassene går det greit å kjøre ut, men så blir hjulsporene bare dypere og dypere. Slik været har vært i vinter samler det seg fort vann grøfta, forteller Madland.
Et oppkjørt og ødelagt terreng ønsker ikke Madland å gå fra. Skogbrukssjefer kan gi pålegg om rydding retter skogsdrift hvis det ser ille ut. Madland har derfor avtale med entreprenører som rydder opp med gravemaskin, men det er ikke mulig å få gjort lenge det er ekstra blaut ute i marka. Når det inngås hogstavtale med skogeiere blir det også kalkulert inn tidene til opprydding.
– Også vi i skogbruket skal ta generelt miljøhensyn der vi driver hogst, sier Madland. I skogen et stykke fra E-39 over for Skoland i Lyngdal har Håkon Madland liggende omlag 100 kubikk med leveringsklar furu. Men uten tele i bakken, regn og regn og atter regn, kombinert med gene- rell høy luftfuktighet, er traktorveien gjennomblaut. Opp til hogstfeltet har veien en stigning på mellom 20 og 30 prosent. Veien er dekket med lauv, gras og lyng. Det vil fungere som såpe under hjula på en bil som er tungt lessa og skal nedover.
Her slipper ikke jeg inn arbeidere som kan bli skada. Tømmeret her får bare ligge til det blir frost eller tørrvær. Et par, tre dager med frost ville vært fint nå, eller flere dager sammenhengende med oppholdsvær. Hvis ikke vi får noe av dette, får sagtømmeret ligge. Det tåler det til våren, men da må det ut hvis verdiene skal reddes. Med varmere temperatur våkner insekt og sopp til live, og da kommer skadene fort.
Madland og hans folk hogger skog hele året. Han forteller at sommerstid er regelverket klart. Det skal ikke gå mer enn to uker fra sagtømmer er hogd til det ligger leveringsklart ved bilvei.