Av Dag A. Kvarstein

15. desember 1993 – Fædrelandsvennen

Men tømmerprisene er rekordlave

LYNGDAL: Til tross for at tømmerprisene har vært rekordlave det sis- te året, har aktiviteten i skogsdriften i Lyng- dal, Farsund og Hæge- bostad vært bra i året som gikk. Det er solgt 13.000 kubikkmeter tømmer. Det er dobbelt så mye som i 1984.

Aktiviteten har vært overraskende god dersom man tar de lave tømmerprisene i betraktning. Skogsarbeids-firmaene og entrepenørene som jobber for oss, har hatt nok å gjøre, sier skogbrukeleder Toralf Håland i Agder Skog-eigarlag til Fædrelandsvennen.

Selv om tømmersalget har falt med 5000 kubikkmeter siden toppåret i 1990, er aktiviteten adskillig større enn den var på første halvdel av 80-tallet. Stor satsing på utbyging av skogsbilveger og traktorveger er en av årsakene til det. Det begynner med andre ord å vokse fram en skogbrukskultur også i Vest-Agder.

Dramatisk prisfall

Det er imidlertid ikke tømmerprisene som er med på å holde aktiviteten i skogen ved like. Prisen for skurtømmer av gran ligger nå på omlag 280 kroner pr. kubikkmeter. Det er bunnrekord, og faktisk 100 kroner lavere enn for fire år siden. I tillegg til dette vil den ekstraordinære investeringssøtten til tømmerhogst falle bort i 1994. Den var på 20 kroner pr. kubikkmeter i 1993.

Skogbruksleder Toralf Håland håper at økt aktivitet i byggebransjen skal føre til at tømmerprisene vil bevege seg oppover i løpet av 1994. Men gylne tider for skogbruket har han ikke tro på med det første.

Ser man på naturressursene, burde det likevel være gode vekstmuligheter i skogbruket i tiårene fremover. Pr. i dag regner man med at det kun tas ut omlag en firedel av den årlige produksjonen i skogene i Lyngdal. I tillegg begynner etterkrigstidens store planteaktivitet å gi resultater i form av stadig mer hogstmoden skog.

Satser tross alt

Lyngdalsfirmaet Lyngdal Skog AS er et eksempel på at det går an å satse i skogbruket selv om tidene regnes for dårlige. Ved å sørge for å ha mange bein å stå på, har firmaet sikret jobb til fem mann de siste årene. Ved en kombinasjon av tømmerdrift, skogsveibygging, maskinarbeid, oppdyrking og foryngelse, har firmaet funnet seg en nisje

Lyngdal Skog har forresten en litt spesiell forhistorie. Det startet med en kameratgjeng som drog til tidligere Øst-Tyskland etter den enorme stormen i 1990. Store mengder nedfallen skog skapte den reneste Klondyke-stemningen. Kameratgjengen fra Lyngdal hugde hele 10.000 kubikkmeter tømmer i løpet av fem måneder. Tilbake i Lyngdal bestemte de seg for å satse på skogsdrift på heltid.

Avisutklipp fra Fædrelandsvennen 15. desember 1993.

Daglig leder Håkon Madland (f.v.), Gar Haugland og Svein Silseth i firmaet Lyngdal Skog har nok å gjøre. For tiden er de i ferd med å rydde skog for veivesenets omlegging av E 18 på Kvinesheia.