Av Vidar Falkum
16. oktober 2004 – Farsunds Avis
Frank Olsen vil ha frem dugnadsånden som bor i Lyngdal for å bygge fire ettervern- leiligheter med til- hørende tilsynsbolig i kommunen.
Olsen er tiltaksarbeider innen rusområdet, men det er som privatperson han nå går ut for à ta realisert fire leiligheter som skal vare botilbudet i ettervern pakken som mater fyngdal ungdommer som kom mer tilbake etter avrusing.
Engasjement
Det har med engasjement å gjøre. Jeg vet at åtte av ti som ikke har et ettervern når de kommer tilbake fra behandling går rett på trynet igjen. Derfor er et ettervern helt av gjørende, forklarer Frank Olsen, som også gjør seg nytte av sin stilling for å få realisert prosjektet.
Tidligere denne uken ga ordfører Hans Fredrik Grøvan ham klarsignal til å gå igang med leilighetsprosjektet, og Olsen er ikke den som lar vente på seg.
– Jeg har vært i kontakt med en del av næringslivet i Lyngdal, og har så langt fått bare positive tilbakemeldinger. De stiller opp om dette fullt ut, sier Olsen
Mangler tomta
Tanken hans er å bygge et leilighetskompleks på dugnad fra A til A. Planen er fire leiligheter à 50 kvadratmeter, samt en liten tilsynsbolig bestående av kontor og soverom. Så langt er elementer som byggeledelse, rørleggerarbeid, grunnarbeid og gulv, samt dugnad, i boks.
– Det vi trenger nå, er blant annet murere, snekrere, hvitevarer, maling, tapet, interior og materialer. Så hvis noen kan tilgodese oss med noe av dette, samt dugnadsarbeid, tar vi imot med åpne armer, frir Olsen, som selvsagt også håper at noen kan stille med økonomisk bistand til prosjektet.
Noe av det som ikke er på plass ennå, er tomta.
– Hvis noen har ei tomt, hvor om helst i Lyngdal kommune, som de kan tilgodese dette prosjektet, ville det vært helt hundre, sier Olsen.
Han legger til at han ikke forventer å få alt dette gratis, han bare spør om hvem som kan stille med hva.
Dugnadsånden
Olsens mål er at bygget skal stå ferdig før sommeren, og påbegynnes så snart det er mulig.
– Jeg vet at dugnadsånden i Lyngdal er god. Det fine med en så liten plass som dette er at folk stiller opp for hverandre. Alle kjenner alle, og man stiller opp på dugnad for andre grupper stadig vekk. Nå er det på tide å ta et felles løft for den gruppa som ikke har så mange talerør for seg, mener Olsen.
Felles for de bedriftene som til nå har sagt ja til å stille er at de synes det er en god og viktig sak. For Håkon Madland i Lyngdal Skog & Bygg AS går det litt lengre. Han har nemlig yrkeserfaring med å arbeide med rusmisbrukere, og har sågar en håndfull personer i bedriften per i dag – i et slags ettervern.
– Det er alltid en risiko involvert, men min erfaring til nå er at det har vært mer bråk med mors «beste» barn enn med de som har noe på rullebladet. Jeg vil oppfordre andre bedrifter til å gi folk med et dårlig rulleblad en sjanse hvis de virkelig ønsker å starte på nytt, sier Madland.