Av Lars Rekaa

3. oktober 2016, kl. 13:03 – Lyngdals Avis

Hyttefolket overlater stadig mer av jobben til lokale fagfolk. Håkon Madland i Lyngdal er en av dem.

Mens det å bygge og eie en hytte i svunne tider var en livsoppgave for fingerferdige menn og kvinner, har dagens hytteeiergenerasjon det alt for travelt på andre hold til å stulle og stelle med større prosjekter på hytta.

Nylig hadde Madland og firmaet hans, Lyngdal Skog, oppdraget med å skaffe lys og utsikt til en bedrifts-/familiehytte på Kåveland på Austad. Resultatet ble i tilegg en haug ved og en ny uteplass.

Les også: 150 år gammel ask måtte bite i gresset

Typisk familiehytte

Hytta har en ganske typisk historie. Riktignok bygget ikke Anlaug Jåtog Thorsen og Tore Thorsen hytte med egne hender en gang på 1960-tallet. De kjøpte den i 1994. Den gang gjorde de alt vedlikehold selv – både utendørs og innendørs.

– Jeg tror faktisk dette er en av de aller eldste hyttene i området, sier Tore Thorsen. Både han og kona er fra Farsund, og ønsket seg hytte i Lister, selv om de hadde bosatt seg i Grimstad. Der har han bygget opp sitt eget firma. Searoads/Northern Research Shipping bygger om og utruster forskningsfartøyer.

Gode erfaringer

Hytta begynte som familiehytte. Etter hver som barna ble voksne og gikk inn i familiefirmaet, ble det mest praktisk å gjøre hytta om til firmahytte. Men det er fortsatt familien som bruker den.

– Da vi kom hit, gjorde vi jo ryddearbeidet selv. Men de unge har så mye å gjøre – dessuten har de god råd til å sette bort nødvendige jobber.

– Erfaringene er dessuten gode. Lyngdalsfirmaet vi brukte hadde utstyret de trengte, og fikk jobben raskt og effektivt unna. Dessuten blåste det ned et tre i innkjørselen her. Da kom han straks og fikk ordnet opp. Vi er fornøyde, sier Tore Thorsen.

Lyngdalsfirmaet han snakker om er altså Lyngdal Skog, som eies og drives av Håkon Madland.

Laget uteplass

– Det var vel en drøy uke jobb på Kåveland. Jeg hugget selektivt og fjernet eik fra tomta. Det ble gjort fordi eikeløv trenger så lang tid å råtne. Jeg sparte bjørk og rogn, som i langt større grad slipper lyset igjennom. Det meste av det jeg hugget, ble kuttet til flis – jeg hadde med traktor med fliskutter. Flismengden utgjorde nesten en full container. Den ble i hovedsak brukt til å fylle opp en senkning i terrenget. Området brukes nå til en ny uteplass. Flisa vil etter hvert komposteres, og bli til jord, forklarer Madland.

Han bekrefter at hyttemarkedet er i ferd med å bli interessant, også for hans bransje.

– Det er som Thorsen sier. Folk har ikke tid til å gjøre jobben selv, og samtidig har de råd til å hyre noen til å gjøre den, sier han til Lyngdals Avis.

– Vi skal heller ikke glemme at deler er av dette er farlig arbeid for den som ikke er vant til å bruke motorsag og annen skogsredskap. For den som har tid og kunnskap kan det likevel være god rekreasjon, legger han til.

NYTT MARKED: Håkon Madland sier hyttemarkedet er i ferd med å bli interessant for skogsentreprenører. Foto: Lars Rekaa

FORSTÅR: Anlaug Jåtog Thorsen og Tore Thorsen forstår godt at ungene leide hjelp til arbeidene rundt hytta på Kåveland. Foto: Lars Rekaa