Skip to main content

Dobbelt oppdrag på Bergsaker – Håkon satser på hagejobber

Av Lars Rekaa

25. mai 2021, kl. 06:13 – Lyngdals Avis

Det var tre gamle kjemper som måtte overende. Den første kjempegrana hadde alene et volum på nærmere 6 kubikkmeter!

TO FLUER: Han fikk slått to fluer i en smekk forleden, Håkon Madland: Han fikk både prøvd ut den nye maskinen han er i ferd med å overta, og felt kjempetrærne på det som skal bli en ny boligtomt på Bergsaker.

Til fellingen hadde han hjelp av Toralf Skoland.

Med sikker presisjon fikk de to lagt trærne akkurat den veien de ønsket. Deretter ble de fraktet bort.

6 kubikk

De to største var virkelige kjemper. Den første grana som gikk overende manglet bare halvannen meter på å være 30 meter høy, og diameteren ved bakken var tett oppunder meteren. Skoland regnet ut at volumet ble på like over 6 kubikkmeter. De tre trærne alene må ha representert 15 kubikk!

– Virket skal gå til fjernvame på Lista, forteller Madland.

Han forteller at trærne også kunne blitt plank.

– Men det krever omfattende miljødokumentasjon. Vinningen ville neste gått opp i spinningen om jeg skulle brukt tid på det når det er snakk om tre trær. Derfor blir disse kutte opp til flis.

For Lyngdal Skog er presisjonsfelling av store trær bortimot en hverdagslig sak.

Hagejobb

Stubbefresing er absolutt mindre hverdagslig.

– Fra før har jeg en kraftig fliskutter som tar greiner og kvister. Nå kan jeg også frese opp stubber. Alternativet er å hente inn en gravemaskin til å gjøre jobben.

Maskinen kommer fra Vatnedal Trefelling.

– Sander Vatnedal driver firmaet mest på hobbybasis, og har ikke tid til fresing lenger. Derfor har jeg bestemt meg for å overta maskinen, sier Håkon Madland.

Stubbefreseren egner seg godt til hagebruk.

– Den kan frese stubbene ned til 30 centimeter under bakkenivå. Da er det bare å dekke dem til med jord, så ordner naturen resten.

Rimeligere enn gravemaskin

Maskinen durer, Madland jobber, og etter kort tid er en morelltrestubbe fjerne i en hage på Bergsaker.

– En slik jobb blir langt rimeligere enn å hente inn en gravemaskin til å dra stubben opp. Men hvis vi snakker mange trær på ett sted, kan nok likevel gravemaskinen komme til sin rett, sier han.

Han regner med at skogsarbeidet, trefelling, kvisting og kapping var unnagjort på rundt to timer. Hagearbeidet, med trefelling, kapping, flising og fresing tok rundt 5 timer – opprydding inkludert.

FRESER: Stubbefreseren gjør kort prosess med morelltrestubben. Håkon Madland er fornøyd med redskapen. Foto: Lars Rekaa

HOGST: Håkon Madland (til venstre) hadde fått hjelp av Toralf Skoland til felling av sekskubbiksgrana på Bergsaker. Foto: Lars Rekaa