2001 – Skogposten

Lyngdal Skog AS ble startet som følge av en storm i Tyskland i 1990, da Håkon Madland og Gard Haugland dro sørover for hogstoppdrag etter stormfellingene. Vel hjemme i Lyngdal ønsket de å fortsette virksomheten i regionens stadig voksende skogområder. Siden har det gått både opp og ned; Entreprenørskap i skog er ikke den enkleste måten å få sitt utkomme på. Lyngdal Skog AS driver til kostpris, og aksjeselskapsformen er skyld i at det firmaet klarer seg, ifølge Håkon Madland. Kundegruppen er primærnæring med store svingninger i råstoffprisene noe som fører til variasjon i oppdragsmengden.

Bedriften har 5 ansatte pluss en lærling og disse betjener en maskinpark bestående av 2 hogstmaskiner, 2 lassbærere og 1 stammelunner. Hogstmaskinene feller, kapper og kvister tømmeret, lassbærerene «bærer» tømmeret på henger ut av skogen, mens stammelunneren trekker stammene etter seg.

Alle ansatte er kurset i «Levende skog»-standarder (miljø-sertifisering). Disse standardene kompliserer driftene, men er med på å gi skogeieren en bedre pris på tømmeret i et stadig mer miljøbevisst verdensmarked.

I år hogger Lyngdal Skog AS gjennomsnittlig ca. 1000 m³ pr. måned (dvs. ca. 30 vogntog med tømmer) og de holder seg stort sett i nærområdet: Lyngdal, Farsund, Kvinesdal, Lindesnes og Mandal. Lyngdal Skog AS brukes av Agder skogeierlag og ca. 95 % av driftene er kontraktbasert for skogeierlaget.

Håkon Madland mener bestemt at skogeierne i regionen er godt tjent med Lyngdal Skog AS, det lokale entreprenørskapet har kjennskap til området og er ikke kresne på oppdragene. Mange sammenligner driftsprisene med det nivået som er lenger øst, men det er urettferdig utfra de forhold vi har her, sammenlignet med flate furumoer østpå.

Med en stor og moderne maskinpark er det ikke til å komme forbi at tømmervolumet pr. drift har mye å si for effektiviteten og dermed også den driftsprisen en kan tilby. Hogstmaskinene er kommet for å bli og for skogeieren betyr denne typen drift en kostnadsbesparelse på 30-50% i forhold til en manuell hogst (skogsarbeider m/motorsag) på en drift av gjennomsnittlig størrelse.

Da «Skogposten» intervjuet Håkon, holdt de på oppe på Bøen i Farsund kommune, med nydelig utsikt over Framvaren. Skogen som ble hogd, var en skikkelig bust av 38 år gamle sitkagraner, som vi har omtalt i en annen artikkel i dette nummeret. «Skogposten» gratulerer Lyngdal Skog AS med jubileet, og håper og tror at firmaet vil feire flere jubileer i skogens tjeneste i regionen!

Avisutklipp fra 2001.

Håkon Madland, Lyngdal Skog AS. På skogsdrift på Bøn i Herad.