Av Gro Reinertsen

1993 – Farsunds Avis

Fredag ble tømmerdriften på kommunens eiendom ved Skolandsvannet avsluttet for denne gang. I løpet av tre ukers tid er 250 kubikkmeter tommer tatt ut. Agder Skogeigarlag er ansvarlig for tømmerdriften, som har beskjeftiget fem mann i alt.

Det gjenstår forøvrig en del tømmer, selv om det var innmeldt nok i utgangspunktet. På grunn av kvoteordningen, kunne enkelte treslag ikke leveres nå. Dette må derfor tas ut senere, opplyser Håkon Madland. Han er daglig leder i Lyngdal Skog AS; et firma som Agder Skogeigarlag benytter seg av til tømmerdrift i distriktet.

Det ble ellers tatt ut en del tømmer da skogsbilveien ble bygd av Lyngdal kommune for rundt ett år siden. Tanken er at den også skal kunne brukes som turvei, og det er lagt vekt på ikke å ødelegge den gamle veien som går i området.

På grunn av skogsdriften har denne veien ikke vært farbar de siste ukene. Nå skal det ryddes opp, slik at turgåere igjen skal få glede av den. Det er forøvrig satt igjen skjermende skog mot E-18, slik at hogstfeltet ikke synes så godt fra veien.

– Mange mener det er stygt når det gror igjen grener i hogstfelt. Det er imidlertid ikke tilrådelig å fjerne dette, på grunn av all gjødsel det avgir. Men veien skal naturligvis ryddes, sier Madland.

Han er svært opptatt av at skogbruk ikke betyr forurensning, som mange hevder. Det å avvirke, og å få inn ny skog, er i høyeste grad naturvern, hevder han.

– Hvis skogen er gammel og står og sturer, kan det for eksempel bli avrenning til vassdrag, og dermed forurensning.

Jeg har ellers hørt at et tre som råtner avgir like mye CO₂ som et tre som blir brukt til ved, og altså blir brent. Det synes jeg også er et viktig poeng, sier Madland, som ofte støter på holdninger som går på at skogen skal stå, og naturen gå sin gang.

– I tillegg til dette jeg har sagt om forurensning, har vi også næringsinteressene. Det kan skapes mange arbeidsplasser i skogen. Men det er en tøff jobb, der en virkelig må stå på for å holde daglønna, mer han.

Når tømmerdriften er avsluttet ved Skolandsvannet, skal det plantes lauvtre. Området er nemlig utpekt til forsøksvirksomhet som skal drives i samarbeid med Norsk Institutt for Skogforskning. Det er allerede sådd bjørkefrø fra Latvia, som skal plantes ut i løpet av 1993. Det arbeides for å teste også annen lauvtreskog i feltet.

Avisutklipp fra Farsunds Avis 1993.

Tømmerdriften ved Skolandsvannet er foreløpig avsluttet. Resten av tømmeret skal tas ut til høsten.